Home Het ontstaan van de iPad

Het ontstaan van de iPad

Het idee voor een tablet computer is eigenlijk al jaren oud. Als we teruggaan in de tijd, naar het jaar 1964, was er bijvoorbeeld het bedrijf “Rand”, welke de zogeheten Grafacon produceerde. Deze Rand tablet ging in de verkoop voor een prijs van maar liefst 18.000 dollar en kende twee belangrijke componenten, een scherm en een oppervlakte om op te tekenen. De gebruiker kon met een stylus, zoals we deze tegenwoordig kennen, tekenen op het oppervlakte van de tablet, waarna de tekeningen zichtbaar werden.

Ondanks de dappere en creatieve poging van “Rand”, zag men nog geen heil in een dergelijke tablet, waardoor de ontwikkeling ervan stil bleef staan. Niet veel later werden het toetsenbord en de muis de standaard gebruiksaccessoires voor computers. De stylus en het scherm, zoals “Rand” dit introduceerde verdwenen op de achtergrond. Sommige bedrijven weerhield het er echter niet van om het idee van Rand verder door te ontwikkelen. Dit resulteerde in een aantal tablet- modellen die in de loop der jaren op de markt verschenen, maar niet echt een succes werden op de consumenten markt. Althans, niet tot 27 januari 2010!

27 januari 2010 was namelijk de dag dat Apple de release van haar eerste (langverwachte) iPad aankondigde. Zoals gebruikelijk met Apple producten werd de ontwikkeling van de iPad lang geheim gehouden, waardoor de aankondiging als een complete verrassing kwam. Apple is, of was, hier meester in. Bloggers, journalisten en analisten konden niet stoppen met praten over de nieuwe iPad. Sterker nog, deze mensen spraken al jaren over de verwachting van een Apple tablet, waarbij zij zelfs de naam al wisten te voorspellen.

Op het eerste gezicht leek de iPad op een grotere versie van de iPhone of iPod Touch. De tablet is namelijk een stuk groter dan beide toestellen, maar toch een stuk compacuer dan bijvoorbeeld een Notebook of laptop. Het gelikte uiterlijk van de iPad en de unieke vormgeving tonen direct aan dat het om een Apple design gaat. Sommige criticasters klaagden over het feit dat zij de iPad simpelweg een grotere versie van de iPod Touch vonden. Toch wist Apple met de komst van de iPad de complete tablet markt te veranderen. Sterker nog, ze wisten de tablet markt te creëren, aangezien zij voorloper waren met de ontwikkeling van de eerste iPad. In feite deden ze het zelfde met de smartphone markt, toen zij de eerste iPhone uitbrachten. Met de release van de iPad creeerde Apple namelijk een markt voor apparaten met een touchscreen beeldscherm, die gemaakt zijn voor het kijken van bijvoorbeeld video’s en het surfen op het web.

Tussen de release van de eerste iPad in 2010 en het uitbrengen van de nieuwste iPad Air in 2013, verkocht Apple meer dan 100 miljoen tablets! Met een prijs die gemiddeld boven de 450 euro ligt, is de iPad een geweldig succes gebleken! Sinds het verschijnen van de allereerste iPad, heeft Apple een geweldige ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van technologie in de nieuwe iPad’s. De nieuwe iPad Air is bijvoorbeeld voorzien van de het allerbeste Retina- touchscreen beeldscherm en beschikt over een indrukwekkende processor. Met deze nieuwe ontwikkelingen probeert Apple haar concurrentie altijd een stapje voor te zijn.