Home iPad 2 review

iPad 2 review

De Apple iPad 2 deed voor het eerst zijn intrede in het jaar 2011 en wordt, tegen alle verwachtingen in, zelfs op dit moment nog verkocht. Door de vele nieuwere iPad modellen die er inmiddels in de winkels liggen, wordt de iPad 2 echter wel een stuk minder interessant gevonden.

Zonder de verschillende variaties mee te tellen, kijkend naar bijvoorbeeld kleur of opslagcapaciteit, heeft Apple op het moment van schrijven ongeveer vijf verschillende iPad modellen uitgebracht. De nieuwste modellen zijn de iPad Air en de iPad Mini Retina, welke op dit moment volop worden verkocht. Ook de iPad 4 is weer nieuwe leven ingeblazen en is weer te koop, ondanks dat de iPad 4 een tijdje uit de roulatie is geweest.

Impressie van de iPad 2

iPad 2 hardware en toestel kwaliteit

De iPad 2 nog altijd een mooie tablet om te zien, met hetzelfde formaat als de iPad 4 en uiterst draagbare gewicht. Sterker nog, de iPad 2 is zelfs een fractie dunner en iets lichter in gewicht dan de iPad 4, aangezien de iPad 4 is uitgerust met een grotere batterij voor het Retina- display. Natuurlijk is de iPad 2 niet zo dun en licht als de nieuwste iPad Air, toch is het een prima tablet van uitstekende kwaliteit.

De iPad 2 is qua gewicht licht genoeg om in één hand vast te houden en voor langere tijd te gebruiken. Uitermate geschikt als portable mediacenter, of voor het spelen van spellen onderweg.

iPad 2 zijaanzicht

Specificaties en afmetingen

Onderstaand een overzicht van de belangrijkste iPad 2 specificaties:

 • 9.7-inch LED touch-screen beeldscherm met IPS technologie;
 • Resolutie van 1024×768 pixels, met een pixelverhouding van 132 pixels;
 • Vingerafdrukbestendige coating;
 • Dual-core A5 processor;
 • Camera om gebruik te maken van bijvoorbeeld FaceTime;
 • VGA- resolutie foto’s;
 • VGA- resolutie video’s;
 • FaceTime mogelijkheid via Wi-Fi;
 • Camera aan de achterzijde;
 • Foto’s met een resolutie van 960×720 pixels;
 • Autofocus functionaliteit;
 • Video’s opnemen op 720p (HD- kwaliteit);
 • Wi-Fi functionaliteit;
 • Bluetooth functionaliteit;

Afmetingen en gewicht van de iPad 2:

 • Hoogte: 241.2 millimeter (9.5- inch);
 • Breedte: 185.7 millimeter (7.31- inch);
 • Dikte: 8.8 millimeter (0.34- inch);
 • Gewicht: 601 gram, of 613 gram voor de Wi-Fi + 3G- versie

Processor van de iPad 2

Waar de iPad 2 ten opzichte van nieuwere iPad’s in verschilt, is de kracht van de tablet voor bepaalde functies. De iPad 2 beschikt over een 1GHz A5-processor, welke aanzienlijk minder sterk is dan de 1.4GHz A6X- processor van bijvoorbeeld de iPad 4. Ter vergelijking; de processor van de iPad 4 was al twee keer zo snel als de A5X- processor van de iPad 3. De nieuwe A7- processor van de iPad Air is zelfs al weer twee keer zo snel als de processor van de iPad 4. De technologie op dit gebied gaat ontzettend hard, waardoor grote verschillen in snelheid tussen de verschillende tablets ontstaan. Dit zal ook weer het geval zijn bij het verschijnen van nieuwere iPad’s van Apple. De processor is vaak één van de belangrijkste optimalisaties.

Het verschil in snelheid is echter niet te merken wanneer je bijvoorbeeld simpele applicaties gebruikt. Het grote verschil is voornamelijk waarneembaar wanneer je bijvoorbeeld zware spellen speelt op de iPad, of andere zware applicaties gebruikt. Wanneer je hier veel gebruik van maakt, is het eigenlijk wel aan te raden om bijvoorbeeld te kiezen voor de iPad Air. Voor het surfen op internet en het gebruiken van e-mail, is de iPad 2 meer dan prima.

Houdt er echter wel rekening mee dat er in de toekomst steeds meer applicaties gemaakt zullen worden voor de kracht van de iPad Air. Applicaties worden dan ook steeds zwaarder en complexer, waardoor je naar verloop van tijd beperkt zult worden in het gebruik van de iPad 2.

Beeldscherm kwaliteit

Een ander onderdeel waar de iPad 2 achter raakt ten opzichte van bijvoorbeeld de iPad 4 en iPad Air, is het beeldscherm. Vaak als één van de belangrijkste onderdelen van een tablet gezien. Beide nieuwe iPad’s beschikken over een Retina- beeldscherm, waarover de iPad 2 niet beschikt. Het Retina- scherm kenmerkt zich door het feit dat de pixeldichtheid zo hoog is, dat pixels niet meer met het blote oog gezien kunnen worden. Beelden op een Retina- scherm komen daardoor veel meer tot leven. De kwaliteit van een Retina- scherm is zo goed, dat deze haast niet meer verbeterd kan worden. Er is echter altijd nog 3D..

De iPad 2 beschikt niet over een Retina- beeldscherm, maar heeft echter wel een prima schermresolutie. We hebben het hier over een resolutie van 1024×768 pixels, met een pixeldichtheid van 132 pixels per inch. Wanneer je nooit een Retina- beeldscherm hebt gezien, ziet het beeld van een iPad 2 er meer dan goed uit. Als je echter heel goed en kritisch kijkt, kun je pixels zien, wat dus bij een Retina- beeldscherm niet mogelijk is.

iPad 2 impressie

iOS 7

Misschien wel één van de belangrijkste troeven van Apple is de software. We hebben het hier natuurlijk over iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, welke we zien terugkomen op alle iPad’s, maar ook op alle iPhone’s en op de iPod Touch.

iOS is zeer gebruiksvriendelijk en ziet er ook nog eens erg gelikt uit. De grootste concurrent van iOS is waarschijnlijk Android van Google, waar ontzettend veel smartphones en tablets op draaien. Android fans zullen dan ook zeggen dat Android veel meer te bieden heeft en meer te customizen is dan bijvoorbeeld iOS. Beiden zijn waarschijnlijk waar, maar iOS heeft het grote voordeel dat het speciaal is ontworpen op de hardware van Apple, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van een exceptioneel hoog niveau is.

iOS 7 draait zowel op de iPad 2 als op de iPad 4 en de iPad Air, maar biedt niet de complete ervaring op de iPad 2, waar bijvoorbeeld geen gebruik kan worden gemaakt van AirDrop en verschillende foto filters. Daarnaast beschikt de iPad 2 ook niet over Siri, de persoonlijke assistent van Apple.
En hoewel iOS7 prima draait op de iPad 2, is dit voor iOS8 nog uiterst twijfelachtig. Het grote voordeel van iOS is, dat je jaarlijks nieuwe updates hebt, die leuke nieuwe toevoegingen geven aan bijvoorbeeld je iPad of iPhone.

iPad 2 connectiviteit

Er is één groot nadeel aan de iPad 2, ten opzichte van bijvoorbeeld de nieuwere iPad en iPhone modellen. De iPad 2 beschikt namelijk nog over een oude 30-pins aansluiting, in plaats van de vernieuwde “Lightning- aansluiting”. Dit is met name vervelend als je bijvoorbeeld speakers of een docking station voor de iPad 2 hebt aangeschaft. Deze zijn namelijk niet compatible met nieuwere iPad- of iPhone- modellen. Gelukkig kun je hier tegenwoordig wel een verloopadapter voor kopen, waardoor je de aansluiting passend kunt maken voor bijvoorbeeld de iPad Air, maar ideaal is het zeker niet.

Eindoordeel

We vinden het allereerst een goede beslissing van Apple om de iPad 2 langzaam aan uit het assortiment te halen. Hoewel de iPad 2 nog een prima tablet is, wordt deze steeds meer naar de achtergrond gedrukt door de nieuwere iPad- modellen, welke nu eenmaal over veel betere technologie beschikken. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Apple de iPad 2 volledig uit het assortiment haalt.

Daarnaast is de iPad 4 op dit moment ongeveer hetzelfde geprijsd als de iPad 2, waarmee je veel meer terug krijgt voor je geld. De iPad 4 is ten opzichte van de iPad 2 namelijk een behoorlijke verbetering. Ben je echter op zoek naar een tablet voor simpel gebruik, dan is de iPad 2 zeker nog een prima optie.