Home iPad 4 review

iPad 4 review

Sta je op het punt om een nieuwe iPad te kopen, is de iPad 4 dan een goede optie, of kun je beter je geld investeren in een iPad Air? Of is misschien een iPad Mini een betere optie?

iPad 4

iPad mini Retina review


De iPad 4 met Retina beeldscherm is voor het eerst gelanceerd in november 2013 en is, na een korte onderbreking, sinds kort weer volop verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. Doordat de iPad 2 door Apple officieel uit het assortiment wordt gehaald, zal de iPad 4 (welke erg populair was) zijn intrede weer doen. De iPad 4 wordt ook wel “iPad met Retina beeldscherm” genoemd.

Afmetingen iPad 4

De iPad 4 is op dit moment één van de vier opties die door Apple wordt aangeboden, als je een nieuwe iPad wilt kopen. De andere drie opties zijn: de iPad Air, iPad Mini 1 de iPad Mini 2 (ook wel bekend als de iPad Mini Retina).

De iPad 4 is verkrijgbaar in het zwart en wit en je hebt de keuze uit een Wi-Fi- model en een model met SIM- kaart optie (geschikt wanneer je een data- abonnement bij je iPad wilt afsluiten). Naar de opslagcapaciteit hoef je bij de iPad 4 niet te kijken, aangezien het apparaat alleen verkrijgbaar is in een 16GB, in tegenstelling tot andere iPad- modellen, welke ook in bijvoorbeeld 32GB en 64GB verkrijgbaar zijn.

Afmetingen en snelheid van de iPad 4

De iPad 4 is dun en met een gewicht van 652 gram erg licht. De afmetingen van de iPad 4 zijn: 186 millimeter breed, 241 millimeter hoog en 9.4 millimeter dik. Daarnaast is het toestel bovenal dusdanig ontworpen, dat deze uitermate prettig in de hand ligt.

De grootste upgrade van de iPad 4 ten opzichte van zijn voorganger, is de processor. De iPad 4 beschikt namelijk over een A6X- processor, welke twee keer zo snel is dan zijn voorganger; de A5- processor. Met name als het gaat om het laden van internetpagina’s en de prestaties van bijvoorbeeld games en zware applicaties, scoort de iPad 4 aanzienlijk beter. Je kunt je echter afvragen in hoeverre dit voor huis-tuin-en-keuken gebruik waarneembaar is. Waarschijnlijk zal je het verschil niet direct opmerken, tenzij het aankomt op grafische prestaties en grote websites. Daarnaast worden apps steeds zwaarder, waardoor je met de iPad 4 verzekerd bent dat het toestel nog een tijdje mee kan.

Desalniettemin, blijft de iPad 4 op papier natuurlijk nog wel twee keer zo snel als zijn voorganger, wat aanzienlijk is.

4G- ondersteuning

Een groot voordeel van de iPad 4 met Retina beeldscherm, is het feit dat de tablet 4G- ondersteuning biedt, voor extreem snel internet. 4G- stelt gebruikers in staat om nóg sneller gebruik te kunnen maken van internet. 4G is echter nog niet overal beschikbaar en op dit moment voornamelijk in de randstad. Ter vergelijking: 4G is ongeveer vijf keer sneller dan 3G. Helaas is het door de beperkte beschikbaarheid geen heel groot voordeel, maar in de toekomst zeker! Het is namelijk aannemelijk dat over een aantal jaar 4G de normale standaard is, waarvoor de iPad 4 dus geschikt is.

Beeldschermkwaliteit

Het Retina- beeldscherm van de iPad 4 is een erg belangrijke eigenschap. De iPad 4 beschikt over hetzelfde beeldscherm als bijvoorbeeld de iPad Air en iPad Mini Retina, waarmee het over de beste schermen van dit moment beschikt.

iPad 4 voorzijde | iPad-aanbieding.com

Je zult je misschien afvragen wat een Retina- beeldscherm precies inhoudt? Retina is een term die refereert aan een pixelverhouding die zo hoog is, dat pixels met het blote oog niet meer zichtbaar zijn. Sterker nog, beelden op een Retina beeldscherm zijn niet van echt meer te onderscheiden. Met de iPad 4 ben je dus verzekerd van een beeldscherm dat de best mogelijke visuele prestaties levert.

Foto’s en video’s komen op een Retina- scherm tot leven en spellen zien er werkelijk fantastisch uit. Een Retina beeldscherm zal dan ook zorgen voor een betere gebruikservaring. Het Retina beeldscherm van de iPad 4 is zo krachtig, dat het complete apparaat opnieuw vormgegeven moest worden om het beeldscherm te kunnen integreren.

Batterij levensduur

De iPad 4 is uitgerust met een zwaardere batterij dan bijvoorbeeld de iPad 2, met name om het krachtigere Retina- beeldscherm te kunnen voeden. Dit resulteert in een batterij met een gebruiksduur van ongeveer 10 uur (surfend op het internet, of bijvoorbeeld kijkend naar films). Kortom, de batterij kan 10 uur intensief gebruik doorstaan.

Het nadeel van deze grotere batterij, is het gewicht van de iPad 4, welke iets zwaarder is dan dat van de iPad 2. Het scheelt ongeveer 50 gram, wat natuurlijk te verwaarlozen is en nauwelijks waarneembaar. De iPad 4 is ook 0.6 millimeter dikker dan de iPad 2.

Een ander nadeel is dat de batterij van de iPad 4 een erg lange laadduur heeft. Daarnaast kan de batterij bij het opladen vrij warm worden. Dit is met name vervelend wanneer je de iPad 4 gebruikt terwijl deze wordt opgeladen.

Connectiviteit iPad 4

Waar de iPad 2 nog is uitgerust met een 30-pins aansluiting, is de iPad 4 voorzien van een nieuwe “Lightning” connector, welke we terug zien komen in alle nieuwere Apple apparaten. De nieuwe aansluiting is kleiner dan de oude connector en is ook in beide richtingen in te pluggen. De oude aansluiting kon maar op één manier worden ingeplugd, wat wel eens voor problemen kon zorgde in het donker. Met de nieuwe aansluiting behoren deze klachten tot het verleden.

Het echte verschil zit hem echter in accessoires. Wanneer je over oude accessoires beschikt, dien je eerst een verloopstekker aan te schaffen, voordat je de accessoires met de iPad 4 kunt gebruiken. Voor toekomstig gebruik is het echter wel een groot voordeel, aangezien alle Apple apparaten dezelfde aansluiting hebben en zullen krijgen. Accessoires van de iPad zijn dan ook prima te gebruiken met bijvoorbeeld de iPhone.

Eindoordeel

De iPad blijft het paradepaardje onder alle tablets. De iPad 4 is een grote upgrade ten opzichte van de iPad 2, mede door het nieuwe Retina-beeldscherm en de snellere processor. Ten opzichte van de iPad 2 krijg je dan ook een stuk meer waar voor je geld.

Kortom, de iPad 4 is een geweldige tablet, met een snelle processor en fantastisch beeldscherm. Daarnaast worden er steeds meer applicaties ontwikkeld voor snellere tablets, waardoor de iPad 4 zeker geen overbodige luxe is. Tevens is de iPad 4 geschikt voor 4G, waardoor de tablet inspeelt op een toekomstige (wereldwijde) uitrol van het 4G netwerk. Ben je op zoek naar een goede tablet, dan is de iPad 4 een prima optie!