Home iPad Air review

iPad Air review

Je kunt veel zeggen over de iPad Air (alweer de vijfde generatie iPad van Apple), maar niet dat het toestel niet vernieuwend is. Na drie iPad’s op rij, die vrijwel identiek aan elkaar waren, is Apple nu met een tablet gekomen die vernieuwend is in alle opzichten. De iPad Air is dan ook een daverend succes gebleken sinds zijn lancering in april 2014.

iPad Air review

De iPad Air is de nieuwste iPad in Apple’s iPad- serie en beschikt over een 9.7- inch beeldscherm. Naast de nieuwe iPad Air is sinds kort ook het kleinere broertje verkrijgbaar, de iPad Mini Retina.

Interface van de iPad Air

De nieuwe iPad Air draait natuurlijk op het besturingssysteem iOS. Wanneer je nu een iPad Air zal kopen, is uiteraard de nieuwste versie voor geïnstalleerd op je tablet. Apple is het enige bedrijf dat gebruik maakt va iOS. Vrijwel alle concurrenten maken gebruik van Android of Windows Phone. Het grote voordeel van iOS, is dat Apple toestellen speciaal zijn gemaakt op iOS, waardoor applicaties en gebruik naadloos in elkaar overlopen. De gebruiksvriendelijkheid is dan ook van uitzonderlijk hoog niveau. Daarnaast zijn vele applicaties voor geïnstalleerd, waardoor je direct gebruik kunt maken van de basis functionaliteiten op je nieuwe iPad Air. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke “apps” als mail, internet, game center, app store, FaceTime, muziekspeler etc.

Impressie iPad Air

Natuurlijk kun je de iPad Air uitbreiden met alle aanvullende applicaties, welke je eenvoudig kunt downloaden uit de App Store. De App Store beschikt over meer dan 750.000 gratis en betaalde applicaties, welke je allemaal kunt downloaden. iOS draait uitermate soepel op de iPad Air, zoals we eigenlijk ook al hadden verwacht van deze nieuwste generatie iPad. De iPad Air beschikt over een krachtige processor, welke uitzonderlijke prestaties kan leveren als het gaat om het gebruik van applicaties.

Technische specificaties

De iPad Air is beschikbaar in een aantal verschillende varianten, met name als het gaat om kleuren en opslagcapaciteit. De iPad Air is verkrijgbaar in de kleur “Space Grey” (grijs aan de achterkant en zwart aan de voorkant) en “Silver” (zilver aan de achterkant en wit aan de voorkant). Daarnaast heb je de keuze uit een 16GB, 32GB, 64GB en zelfs 128GB- versie. Buiten dit kun je ook nog kiezen uit een Wi-Fi only- model en een Wi-Fi met SIM- kaart- model. Bij laatst genoemde heb je de mogelijkheid om een data abonnement af te sluiten.

Onderstaand de belangrijkste specificaties van de iPad Air:

 • A7- processor, 64- bits;
 • 9.7- inch Retina beeldscherm, met een pixelverhouding van 2048×1536 pixels en een pixeldichtheid van 264 pixels per inch.
 • 5- megapixel iSight camera aan de achterzijde, met video opname mogelijkheid van 1080p;
 • 1.2- megapixel camera aan de voorzijde, voor bijvoorbeeld “FaceTime”;
 • Ingebouwde luidsprekers;
 • WiFi functionaliteit;
 • Bluetooth functionaliteit;
 • Digitaal kompas;
 • Siri spraak assistent;

Afmetingen en gewicht:

 • Hoogte: 240 millimeter;
 • Breedte: 169.5 millimeter;
 • Dikte: 7.5 millimeter;
 • Gewicht: 469 gram (Wi-Fi model), 478 gram (SIM- model)

Een ongekend lichte tablet

In vergelijking met de iPad 2 en iPad 4, blaast de iPad Air deze toestellen weg als het gaat om gewicht. De iPad Air is verbazingwekkend licht wanneer je deze voor het eerst zult oppakken. Het toestel weegt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, slechts 478 gram of 469 gram en is slechts 7.5 millimeter dik. Natuurlijk ongekende eigenschappen voor een tablet.

Hoeveel lichter en dunner is dit precies zal je denken? In vergelijking met de iPad 2, is de iPad Air maar liefst 22 procent lichter en ongeveer 28 procent lichter in vergelijking met de iPad 4. Op papier klinkt het verschil natuurlijk behoorlijk groot, wanneer je de iPad Air vast houdt is het verschil misschien nog wel groter. Een lichtere tablet is er op dit moment niet.

Natuurlijk voelen de iPad 2 en iPad 4 niet zwaar aan, toch denk je hier anders over wanneer je de iPad Air hebt vastgehouden. De standaard wordt opeens een stuk hoger. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het beeldscherm. Je zult geen verschil merken als je beiden niet hebt gezien of gevoelt.

iPad Air toestelkwaliteit

Door het dunne design van de iPad Air waren we aan het begin een beetje sceptisch over de robuustheid van het toestel. Toch voelt de iPad Air met een dikte van 7.5 millimeter robuust aan en ligt hij prettig in de hand. Daarnaast reageert het beeldscherm bij aanraking een stuk sneller en soepeler dan de schermen van de iPad 2 en iPad 4.

Design van de iPad Air

De behuizing van de iPad Air is hetzelfde als die van de iPad Mini, waarbij er minder grote randen rondom het beeldscherm zijn, waardoor het scherm breder lijkt. Een nadeel is dat het daarom wel lastig is om de iPad Air op te pakken zonder dat je het beeldscherm aanraakt. Toch heeft Apple hier slim op ingespeeld door het scherm minder gevoelig te maken voor deze “perongelukke” aanrakingen. Het beeldscherm zal er vaak niet op reageren. Apple bevestigd dat het beeldscherm gebruik maakt van een zogeheten “duim afwijzing- technologie”, wat deze techniek mogelijk maakt. Wanneer je grote handen hebt, is het daarnaast goed mogelijk om de iPad Air met één hand vast te houden.

Processor

Over de processor van de iPad Air kunnen we erg lang uitweiden, maar in feite kunnen we er kort over zijn. De A7- processor is absoluut het beste van het beste en is wel twee keer zo snel als de processor van de iPad 4. Daarmee is de iPad Air één van de snelste tablets op de markt. Zware applicaties en games draaien naadloos op de iPad Air en browsen op internet is nog nooit zo snel geweest.

Levensduur batterij

Apple heeft de batterij van de iPad Air verkleint, om het gewicht te kunnen realiseren zoals het nu is. Hoewel de batterij is verkleint, is dit niet ten koste gegaan van de prestaties en levensduur van de batterij. De iPad Air is nog steeds in staat om 10 uur intensief gebruik te leveren bij een volle batterij.

Hoe kan de batterij dezelfde prestaties leveren, ondanks een kleiner formaat? Dit heeft grotendeels te maken met de nieuwe A7- processor. Deze is speciaal ontworpen om de batterij te ondersteunen, alsmede de M7- processor die ook nog aanwezig is in de iPad Air.

De batterij van de iPad Air wordt in tegenstelling tot de iPad 4 ook niet warm tijdens het opladen. Natuurlijk een prettige bijkomstigheid wanneer je de iPad Air gebruikt tijdens het opladen. Je zult geen last krijgen van warme handen.

Retina- beeldscherm

Hoe zit het met de beeldscherm kwaliteit van de iPad Air? Het antwoord is kort: exceptioneel. Het Retina- beeldscherm is tot ongekende grafische prestaties in staat en heeft een resolutie van 2048×1536 pixels met een dichtheid van 264 pixels per inch. In theorie is dit net zo scherp als het scherpste beeldscherm dat je zou willen wensen. Je zal met het blote oog geen pixels kunnen herkennen.

Camera’s

Wat de camera’s betreft; de iPad Air heeft een hoofdcamera die in staat is om Full-HD video’s op te nemen en maakt 5- megapixel foto’s. De camera aan de voorzijde is een 720p- video camera, ideaal voor FaceTime of Skype. De camera aan de voorzijde maakt foto’s op 1.2- megapixels. Ten opzichte van de iPad 4 heeft Apple dus geen upgrade doorgevoerd aan de camera van de iPad Air. Dit is enigszins teleurstellend, al maakt de hoofdcamera prima foto’s en filmpjes.

Camera iPad Air | iPad-aanbieding.com

Eindoordeel

De iPad Air is veruit de beste tablet die je op dit moment kunt kopen. Hetzelfde was eerder echter waar over de iPad 4. Ten opzichte van de iPad 4 heeft de iPad Air twee belangrijke verbeteringen; een compacter design en een snellere processor. De eerst genoemde is een prettige upgrade, aangezien je bij de iPad 4 nog wel eens last kon krijgen van een lamme hand bij langdurig gebruik. Bij de iPad Air is dit verleden tijd. De snellere processor zal niet heel veel verschil doen ervaren. Vooral niet als het gaat om eenvoudig gebruik van de iPad. Mocht het echter gaan om zware applicaties, dan komt de nieuwe A7- processor goed van pas.