Home iPad mini Retina review

iPad mini Retina review

Een geweldige tablet voor een, misschien nog net iets te dure, prijs

Uitgebreide review van de iPad mini Retina

De iPad mini Retina is onberispelijk en onnavolgbaar op vele manieren. Van een ruime catalogus aan “apps” tot het beste design op de markt. Het enige echte nadeel van de iPad mini Retina is misschien wel de prijs, welke straks uiteindelijk ook wel een stuk zal dalen. Op dat moment kent de iPad mini Retnina eigenlijk geen nadelen of beperkingen meer. Kortom, een geweldige iPad die je niet mag missen!

Introductie van de iPad mini Retina

De nieuwe iPad mini 2 (officieel de iPad mini met Reina-display genoemd), is de volgende tablet op de zwaar concurrerende tablet markt en gaat de keiharde concurrentie aan met andere compactere tablets. Hoewel er maandelijks vele nieuwe tablets op de markt verschijnen, waren wij enkele maanden geleden enigszins verbaasd toen Apple met de iPad mini Retina op de markt kwam, welke beschikt over een A7 chip onder de motorkap en een 128GB geheugen. Dit alles om te voldoen aan de mensen die verlangen naar veel HD vermaak, wat de iPad mini 2 uiteraard mogelijk maakt.

Bovenop dit alles, is de iPad mini 2 uitgerust met een zogeheten Retina display, waar het zoals je al vermoedde, de naam aan te danken heeft. Daarnaast is de grootte van de batterij verbeterd, waardoor het toestel nog langer in gebruik genomen kan worden. Een grotere accu was eigenlijk ook een vereiste, om te kunnen voldoen aan de pixels die het Retina-display biedt.

De M7 chip in de iPad mini Retina

De toevoeging van de M7-chip in de iPad mini 2 lijkt in eerste instantie een beetje overbodig, aangezien je deze voor veel apps en voor huis-tuin-en-keuken gebruik in eerste instantie niet nodig hebt. Toch is de chip met name voor de wat zwaardere applicaties geen overbodige luxe. Met name in de toekomst zou de M7 chip nog wel eens goed van pas kunnen komen, aangezien de apps ook een stuk zwaarder worden.

Design van de iPad mini Retina

Bij deze review hebben we de nieuwe iPad mini Retina ter vergelijking naast de normale iPad mini gelegd, zowel met als zonder iOS 7. Zonder te kijken naar het nieuwe besturingssysteem, welke natuurlijk volledig is geïntegreerd in de iPad mini Retina, zullen bezitters van de normale iPad mini waarschijnlijk met een bepaalde vorm van jaloezie kijken naar de nieuwe iPad mini Retina. Wanneer het scherm is uitgeschakeld zul je weinig verschil ervaren tussen beide toestellen, met uitzondering van de nieuwe kleuren Space Gray en Silver, welke anders ogen dan de kleuren van de eerste iPad mini. Daarnaast is de nieuwe iPad mini Retina iets zwaarder dan de oude iPad, 312 gram en 331 gram. Maar wanneer je het toestel in de hand vast houdt, zul je geen verschil ervaren, wat opzich prima is.

Achterkant van de iPad mini Retina

Het design van de iPad mini Retina is ook terug te vinden in de iPad Air. Het design blijkt voor Apple succesvol te zijn en Apple handhaaft nog steeds altijd haar afmetings-normen als het gaat om de iPad. aangezien gebruikers de iPad in één hand moeten vast kunnen houden, ook wanneer het toestel gebruik wordt. De aluminium behuizing van de mini Retina geeft het toestel teven die extra allure en elegantie. De iPad mini Retina straalt één en al klasse uit.

Niet voor niets wordt het design van de iPad mini Retina als beste beoordeeld op de tablet markt. Het gladde materiaal, de geïntegreerde speaker gaatjes en zacht gebogen randen geven de iPad mini Retina een veilig gevoel en maken de prijs van het toestel meer dan goed. Zelfs de klikjes van de knoppen aan de zijkant en bovenkant zijn herkenbaar en klinken als muziek in de oren. De iPad mini Retina oogt robuust en stevig. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat de tabet na een jaar uit elkaar valt.

Wat opvalt is dat Apple de Touch-ID, die ook te vinden is op de iPhone 5s, niet heeft geïntegreerde in de iPad mini Retina. Is dit een misser van Apple, of is het een toevoeging die niet erg interessant is? Waarschijnlijk is het gebruik van de Touch-ID marginaal.

Display van de iPad mini Retina

De echte Apple liefhebbers stellen dat de techniek van het display die nu op de iPad mini Retina wordt gebruikt te laat komt. Althans, zij hadden deze graag eerder willen zien verschijnen, op de oudere iPad’s. De kans is groot dat Apple moeite had om de techniek te “finetunen”, of wellicht dat Apple de techniek heeft bewaard om een upgrade door te voeren aan de nieuwe iPad mini Retina. Wat de reden ook moge zijn, we hadden deze fraaie Retina-techniek graag ook op eerder verschenen iPad’s terug gezien.

Hoe dan ook, het nieuwe Retina scherm ziet er prachtig uit en doet wat het moet doen. De scherpe personages, de meer realistischer kleuren, de scherpte van de icoontjes. Het is allemaal van de beste mogelijke kwaliteit. Onderstaand een impressie wat het verschil is tussen een normaal display en een Retina display.

Retina display in vergelijking met normaal display

Sommige mensen hebben zich kritisch uitgelaten over de iPad mini Retina, vanwege het feit dat het display van het toestel wat meer uitgewassen kleuren heeft, in vergelijking met bijvoorbeeld de iPad Air. Dit is echter alleen in de zogenoemde “side-by-side” vergelijking zichtbaar, op het moment dat je de toestellen echt naast elkaar legt. We konden het echter niet helpen dan we steeds weer onder de indruk waren van de scherpe kleuren en contrasten van de iPad mini Retina.

Wanneer je het beeldscherm van de iPad mini Retina naast die van een normale iPad mini legt, kan het niet anders dan dat je onder de indruk bent van de verschillen. Eenmaal de iPad mini Retina in de handen gehad, wil je niet anders meer. En dat in de wetenschap dat je voor de normale iPad mini een jaar geleden precies hetzelfde betaalde als voor de iPad mini Retina.

Wat we nog steeds wel erg jammer vinden, is de schermverhouding van de iPad mini 2, welke Apple’s strategie van een 4:3-scherm opvolgt. Dit is dezelfde schermverhouding welke je bijvoorbeeld op een niet-breedbeeld tv terug zult vinden. Dit betekent dat wanneer je een film kijkt op de iPad mini Retina, deze waarschijnlijk wordt weergegeven met een zwarte balk aan de bovenkant- en onderkant. In vergelijking met vele andere tablets, welke beschikken over een 16:9 schermverhouding, is dit een kleine aderlating op de iPad mini Retina.

Aan de andere kant, het kijken van films is waarschijnlijk niet de hoofdreden waarom je een iPad mini Retina gaat aanschaffen. Voor het browsen op internet en voor het gebruiken van de meer dan 425.000 applicaties voor het toestel, is het scherm uitstekend en biedt het een stuk meer ruimte voor een perfecte weergave.