Home iPad Mini review

iPad Mini review

Na jarenlange geruchten werd na de lancering van de iPad 2, eindelijk de iPad Mini gepresenteerd. De eerste Mini- iPad, welke zich kenmerkt door het nóg compactere design dan de traditionele iPad. Met de komst van de iPad Mini probeerde Apple in te spelen op een nieuwe doelgroep, naar aanleiding van signalen uit de markt. Daarnaast is de iPad Mini qua prijs ook een stukje aantrekkelijker, waardoor het een regelrechte hit werd. De iPad Mini en inmiddels iPad Mini Retina, zijn razend populaire en zijn iedere stuiver meer dan waard.

De belangrijkste specificaties van de iPad Mini:

  • 7.9- inch beeldscherm, met een resolutie van 1024×768 pixels;
  • 4G- ondersteuning;
  • 5- megapixel camera aan de achterzijde, met iSight camera;
  • 720p “FaceTime” camera aan de voorzijde;
  • Siri

Het geen dat het meest opvalt aan de iPad Mini, is dat het nog steeds als een echte iPad aanvoelt, ondanks het compactere uiterlijk. Daarnaast is de iPad Mini ontzettend licht in gewicht en een stuk handzamer dan de “normale” iPad. Wanneer je met de iPad Mini rondsurft op internet, voelt het net aan alsof je over het web aan het surfen bent op een stukje papier.Impressie van de iPad Mini

De iPad Mini mag dan niet beschikken over een Retina- beeldscherm en A6X- processor waarover de iPad 4 bijvoorbeeld wel beschikt, de tablet ziet er nog steeds prachtig uit. Dit zal je natuurlijk ook niet verbazen, aangezien Apple bekend staat om haar fraaie vormgeving.

De iPad Mini is met een beeldscherm van 7.9- inch iets groter dan concurrerende tablets en is ongeveer de helft zo klein als de iPad 4. Wanneer je de iPad Mini met één hand oppakt, is het formaat eigenlijk perfect. Waar je de grotere iPad’s vaak met twee handen bedient, kun je de iPad Mini prima met één hand bedienen. Het meest bijzondere aan de iPad Mini is, dat deze ondanks zijn compactere uiterlijk, niet aanvoelt als een kleinere tablet. Met name de ervaring bij het kijken van video’s en het surfen op internet is gewoon perfect. Daarnaast wordt je met de mini niet beperkt in het gebruik van bijvoorbeeld applicaties, aangezien alles draait op de iPad Mini. Sterker nog, sommige spellen komen zelfs beter tot zijn recht op een kleiner beeldscherm.

Het is erg prettig dat de beeldscherm van de iPad Mini met 4:3 hetzelfde is als de grotere iPad’s, aangezien dit het navigeren op internet ook het meest comfortabel maakt. Waar veel tablets gebruik maken van breedbeeldschermen, houdt Apple het bij 4:3, wat eigenlijk ook het meest prettige is. Veel websites zijn namelijk niet gemaakt voor breedbeeld weergave, waardoor de gebruikservaring ontzettend wordt beperkt. Bij de iPad Mini heb je hier gelukkig geen last van. Waar de meeste Mini tablets een beeldscherm hebben van 7- inch, geeft de iPad Mini met een 7.9- inch beeldscherm maar liefst 35% meer beeldruimte dan een 7-inch tablet. En dit is te zien. Het navigeren van websites op landschap- modus, is uitstekend en overduidelijk. Kortom, websites zijn erg eenvoudig te lezen.

De iPad Mini beschikt over dezelfde functies als zijn grotere broer

Wanneer je de iPad Mini in huis haalt, wordt je niet beperkt in de mogelijkheden ten aanzien van zijn grotere broer. De iPad Mini beschikt bijvoorbeeld over dezelfde processor als de iPad 2 en beschikt ook over dezelfde schermresolutie, verpakt in een 7.9- inch formaat. Dit is echter waar de gelijkenis tussen beide tablets stopt. Op ieder ander vlak kan de iPad Mini zich namelijk meten aan de iPad 4.

iPad Mini in hand

De iPad Mini heeft dezelfde camera’s als de iPad 4, inclusief een 5- megapixel camera aan de achterzijde en een “FaceTime” camera aan de voorzijde. Sterker nog, de camera op de iPad Mini is misschien nog wel wat makkelijker in gebruik, mede door het handzame formaat van de iPad Mini, ten opzichte van de iPad 4.

De iPad Mini beschikt daarnaast ook nog eens over goed klinkende stereo- speakers aan de onderkant van het apparaat. Ze mogen dan wel niet het beste geluid produceren, toch zijn de speakers altijd nog een stuk krachtiger dan die van bijvoorbeeld de iPhone 5. Ze produceren zelfs een voller en zuiverder geluid, waardoor films en muziek nog beter tot hun recht komen. Natuurlijk heb je het beste geluid wanneer je de oordopjes inplugt.

Natuurlijk heb je ook met de iPad Mini toegang tot de Apple Store, waar je meer dan 750.000 apps kunt downloaden. Alles draait soepel en probleemloos op de iPad Mini.

Eindoordeel

De iPad Mini mag dan een prima iPad zijn, toch mist het nog wat belangrijke aspecten om in aanmerking te komen voor een 5- sterren beoordeling.

De grootste reden is het ontbreken van een Retina- beeldscherm. Hoewel gebruikers van de iPad Mini een prima ervaring zullen beleven aan het scherm van de iPad Mini, is een Retina- beeldscherm toch wel een welkome toevoeging. Hier heeft Apple echter al de iPad Mini Retina voor gelanceerd, wat natuurlijk in de lijn der verwachting lag.

Daarnaast had Apple een upgrade kunnen doorvoeren aan de processor van de iPad Mini, aangezien deze nog steeds beschikt over dezelfde processor als de iPad 2.

Aan de andere kant hoeven geen van de bovenstaande opmerkingen een reden te zijn om de iPad Mini niet te kopen. Het beeldscherm is van uitstekende kwaliteit en ziet er zelfs beter uit dan zijn grotere broer, mede door het compactere uiterlijk. Daarnaast zul je waarschijnlijk geen hinder ondervinden van de processor- snelheid, ten minste wanneer je geen zware games gaat spelen. Voor “normaal” gebruik is de processor uitstekend.

Daarnaast is de iPad Mini natuurlijk qua prijs een stuk interessanter dan een grotere tablet, waardoor het een prima alternatief is als je wat minder wil besteden voor een nieuwe iPad.